Стопкадър УНИАН Япония поиска извинение от Русия за арестувания консул, който

...
Стопкадър УНИАН Япония поиска извинение от Русия за арестувания консул, който
Коментари Харесай

Япония поиска извинение от Русия за арестувания консул

Стопкадър УНИАН 

Япония изиска опрощение от Русия за задържания консул, който при задържането си е и измъчван. Припомняме, че японският общоприет консул във Владивосток бе арестуван от съветските управляващи по обвинение в шпионаж, заяви Франс прес.

Руските служби за сигурност оповестиха през вчерашния ден, че са задържали Тацунори Мотоки  " на мястото на престъплението ", до момента в който е получавал, против отплата, " поверителна информация за съдействие " сред Москва и неуточнена азиатска страна.

Японският посланик беше разгласен за персона нон грата и му беше подредено да напусне Русия до 48 часа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Говорителят на японското държавно управление Хирокадзу Мацуно отрече изрично обвиняванията в шпионаж и съобщи, че съветският дипломат в Токио е бил извикан в Министерството на външните работи поради отношението към дипломата, което съгласно него е нарушило Виенската спогодба за консулските връзки.

" Очите на длъжностното лице са били завързани, а двете ръце и главата му са били притиснати към земята, така че да не може да се движи, до момента в който е бил в ареста ареста, след което е бил разпитан по властнически метод ", съобщи Мацуно, като изрази безапелационния митинг на против " тези невероятни дейности ".

Японският дипломат вече е освободен и ще напусне Русия до на следващия ден, добави Мацуно. Според съветските служби за сигурност Мотоки е желал да провежда срещи с информатори и по-късно да им заплати, с цел да получи информация за " съдействие " сред Москва и " една от страните от Азиатско-тихоокеанския район ".
Японският посланик също се опитал да събере поверителна информация за " въздействието на западните наказания върху икономическата обстановка " в съветския район Владивосток, ситуиран наоколо до Япония.

Като ответна мярка за икономическите наказания, наложени на Москва поради офанзивата ѝ в Украйна, при започване на май Русия забрани достъпа до своя територия на повече от шестдесет японски представители, включително министър-председателя Фумио Кишида.

Руско-японските връзки се утежниха от април, когато Япония съобщи, за първи път от 2003 година, че Курилските острови, в северната част на архипелага, са " нелегално окупирани " от Русия. Съществуващият териториален спор пречи на подписването на кротичък контракт сред двете страни от края на Втората международна война насам.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР